Novosti i najave

KREM DE LA KREM – AKO RECI SMEMPrenosimo zapaženje i interesantan tekst našeg vernog gledaoca i prijatelja, čika Krstoljuba Simića, penzionisanog domara ili ti hauzmajstora iz 16. bečkog okruga.


Čika Krsta je inače rodom iz Malog Crnića gde je svojevremeno bio vršilac dužnosti predsednika komunalne komisije. Danas je cenjen i poštovan, kako u Beču tako i u svom rodnom Crniću. Trenutno se nalazi na banjskom lečenju u Mađarskoj gde sanira posledice višegodišnje promaje iz bečkog haustora. Poželimo čika Krsti brz oporavak i svako dobro. Pročitajmo kako se čika Krsta proveo na prijemu u Hofburgu, gde se slučajno zadesio sa svim znamenitim Srbima i sa Kremom da la kremom.

I, bio nam Gospodar u poseti. Ne da bi nas spašavao iz snežnih nameta, elementarnih nepogoda i dubioze u kojoj se nalazimo, već došao čovek ljudski, da vidi šta radimo i kako smo. Usput da nam poruči kako matica misli na nas, kako smo primer integracije i ideala kojima ostatak nesretne Srbije teži. Kako reforme i pokušaji da se od nas naprave pravi ljudi - nisu nimalo bezbolne. Ništa novo. Priča koja se vrti od 0-24 svakodnevno i na svim kanalima.Ko razume shvatiće, ko ne, neka se potrudi. Poznato je da su veliki prorci i mesije uvek bili u sukobu sa ostatkom sveta. U Hofburgu se domaćin Sebastijan baš potrudio da se pred nama gostoljubivim Srbima ne obruka. Lagani džez, nasmejane zvanice, sve onako opušteno, opšte nejebavajuća atmosfera garnirana uštogljenom nespretnošću zvanica od kojih je velika većina bila večeras na vatrenom krštenju iz kurtoazije i lepog ponašanja. ,,Svi su tu da dobiju na toj lutriji“- reče jedan pametan čovek. Pre nego što je i započela prigodno–bezvezna ceremonija, potrčaše sve saplićući se, Gospodaru u zagrljaj i na grudi junačke Predstavnici našeg naroda. Požurili da mu pridrže kaput, da mu se pohvale koliko su suza, znoja i krvi prolili za dobrobit našeg naroda, a da ovaj gastarbajterski sloj baš i nema razumevanja za njihov trud. Gospodar im je onako evropski poručio da nema puno vremena, pošto i on sam mora da pridržava kapute svojim gospodarima, ali će za naše muke imati puno razumevanja. Jedino što je pošlo za rukom, nekolicini uspaljenih dama u šarenim kompletićima, da naprave nekoliko selfija. Gospodar onako zamišljen, kao da je uperio prst ka mesecu, a tetke sa erotskim nabojem na licu. Odmah su trofej brže-bolje okačile na Fejzbuk.

Kada se završla bajka o boljem životu, svetloj budućnosti, intergacijama i naporima - Gospodar je ,,zapalio“ u tu istu budućnost, a ,,predstavnici“ pohitaše u kamere da daju izjave. I sad nastupa prava bečka predstava sa već poznatim i nezamenjivim akterima. Pogađate ko je prvi dao izjavu. Čuveni kolosalni gorostas našeg kulturnog života.

Dokoni profesor. Spasitelj, ujedinitelj, mesija, prosvetitelj, intelektualna i ljudska gromada. ,,Isposni“, koji ipak građom više podseća na Velikog Budu. ,,Vernik“ koji se kad ga propisno iznervirate, ne libi da u crkvi upotrebi i omiljene srpske glagole, primenjene na ženski deo familije. Neprikosnoveni, sveprisutni Vrhovni Srbin.

Logoreični demagog i plagijator, temeljno obrazovan na ispisivanju pamfleta i hvalospeva po sajtovima. Pričao nam je o nadljudskim naporima koje čini da opismeni i prosveti ovdašnji narod. Čovek, uz čiju pomoć će svi maleni Srbi u Beču klicati otadžbini. Požrtvovano noću tamani kikiriki i čips, sedeći ispred računara i pišuči svim mogućim institucijama o svojim zaslugama i junačkoj požrtvovanosti. Količinom tih informacija je oborio i sajt RTS-a.
Ovih dana je njegovom zaslugom napravljena bilateralna saradnja između afričkih plemena. Imamo i nezvaničnu informaciju da će cenjeni profesor biti gost na osnivačkoj skupštini Aboržina i jugoistočnoj Australiji. Oni su, kako se saznaje oduševljeni njegovim delom i nameravaju da se učlane u ,,njegovo“ udruženje. Čovek ispred čijeg imena stoji epitet ,,Balkan-Ekspert“ predstavlja ustvari izvinjenje prirode kako nije bolje objašnjen uticaj ljutih papričica na određena psihološka stanja (iste je vrlo rado konzumirao u mladosti). U pripremi je i velika izložba slika koja je svojevremeno priređivana Titovim sledbenicima, gde je vođa prikazivan u raznim životnim situacijama. Za klavirom, za strugom, u lovu na medvede... Tako ćemo i našeg profesora videti na svim mogućim manifestacijama, skupovima, na sastanku donjeg doma ruske Dume, u kosmičkoj letilici itd…

Kome sve ovo nije dovoljno neka ode sajt ,,njegovog“ udruženja i osvedoči se. Upravo je aktuelizovan najnovijim podvizima cenjenog profesora. Ostaje još nerazjašnjena dilema kako sva ta znanja i dostignuća (srpski jezik, isposništvo, vera, posao, ekspertiza…) nije primenio u sopstvenom životu i ličnom primeru? Ima vremena, nadamo se, još je mlad naš gorostas. Odmah za njime, nastupa čovek koji je postao Srbin iz čistog zapadnjačkog pragmatizma i srpskog inata. Ugledni gospodin koji se kune u srpsko–austrijsko prijateljstvo i bratstvo, (potvrđeno kroz svetske ratove) više nego u rođenu tetku. Uglađeni je inače veliki oponent gorostasnom profesoru, ali se iz pomenutog pragmatizma, a još više interesa, održava suživot.

Svojim naporima uspeo je Srbe i Austrijance da natera da se onako po indijanski zaseku pomešaju krv i zbratime. O bezgraničnoj i neusahloj ljubavi Srba i Austrijanca postoje pisana dela sumnjivih autora u kojima piše da je sam Franja Josif naricao dve nedelje nad grobom kralja Milana?! Ako tako tvrde treba im verovati.

Uglađeni gospodin je iz još neutvrđenih pobuda postao i novopečeni Fejzbuk–poeta i šarmer, koji tvrdi da je od Vlade Republike Srbije ovlašćen da vodi pregovore o ulasku u toliko nam željenu Evropu. Za mišljenje je upitan i čuveni poslovni mag grada Beča. Kralj nekretnina, poznat po svojim retoričkim sposobnostima uzviknuo je ,,Danke Sebastijan“ i time nam dokazao da sa austrijskim šefom diplomatije igra stoni tenis subotom uveče.

U međuvremenu da se malo razbije monotonija, kao osveženje izjavu daje naša estradna zvezda, koja je imala tu sreću da joj princ pronađe izgubljenu cipelu i princezom je učini. Ushićeno kaže da je oduševljena tretmanom koji Srbi uživaju u Austriji. Od silnih obaveza koje ima uređenjem zamka, verovatno nije stigla da prošeta po 16. bicirku, zadrži se u rajnigung firmi i uveri se u fenomenalne tretmane. Na kraju priče, manirom napuderisanog francuskog ljubavnika, šarmantni gospodin Predsednik svega srpskog što hoda po zemlji Austriji daje izjavu kako se večeras skupio Krem da la krem. Nazdravlje!

Braćo bauštelci i rajnigung sapatnici: Blago nama sa našim Kremom da la kremom. Blago nama sa našim ekspertima, profesorima i predstavnicima. Ovakav krem pomešan sa onim kremom odozdo daje poslasticu od koje će vam u najmanju ruku trebati čaj od kamilice ili kapi protiv dijareje. Pišem vam ovo iz banje u kojoj se oporavljam i lečim i pokušavam da postnem Krem de la krem.

Ostanite mi zdravi i veseli,
ljubi vas vaš čika Krsta!