Predstava

Kako postati Vrhovni Srbin (u Beču, a i šire)

 Predstava “Kako postati Vrhovni Srbin (u Beču a i šire)” nakon premijernog izvođenja, reakcija publike i interesovanja, na pravom je putu na zaživi kao jedno svojevrsno svedočanstvo bečkog vremena u Nušićevom stilu. Već dobro prepoznatljiv autorov stil i stvaralački motiv da opisuje i kritikuje takozvane i samozvane predstavnike srpskog naroda u Beču i šire, ovog puta je na pravi i vrlo uspešan način i scenski prikazan publici.Osnovni motiv čitave radnje je očajnički pokušaj trojice “predstavnika” srpskog naroda da konačno zauzmu poziciju Vrhovnog Srbina i budu priznati u austrijskom političkom životu. Prva tri čina predstave bave se prikazivanjem njihovih loših navika, karaktera i načina na koji su vodili “svoja” udruženja i u kojima važe za diktatore.

Sva trojica bivaju predstavljeni kroz razgovore sa svojim savetnicma, gde se razotkrivaju sve njihove malverzacije i nesposobnosti kako u ličnom tako i javnom životu. Savetnici nagovaraju potencijalne kandidate da odu kod vračare i uz pomoć vlaške magije pokušaju da se domognu položaja. Vlaška vračara nastavlja još komičnije da ih “čita” i predstavlja.

Zaplet nastaje kada jedni drugima pokušaju da poture vlašku magiju. Na kraju svi odlaze kod austrijskog administratora, koji treba da donese konačnu odluku. Tu dolazi do raspleta i poruke čitave predstave. Sudaraju  se jedan kruti austrijski birokratski aparat, sa elementima srpske nesloge cirkusa vlaške magije...

Na sceni su 10 glumaca, koji su vrlo orginalno i profesionalno izneli svoje uloge i predstavili nam svu trojicu živopisnih kandidata kao i njihove savetnike.
Predstava ulazi i u prvi dokumentarno-igrani film i serijal od devet epizoda, čija će premijera  biti na jesen. Time se zaokružuje i daje svedočanstvo jednom bečkom vremenu, srpskim prilikama i neprilikama.